TVA de 5% pentru toate locuințele noi sub 450.000 euro – detalii și condițiile complete

TVA de 5% pentru toate locuințele noi sub 450.000 euro – detalii și condițiile complete

Până acum, legea permitea un TVA de 5% doar la prima achiziție de acest tip, iar apoi TVA-ul urca la valoarea normală de 19% pentru toate celelalte achiziții.

Începând cu 2019, odată cu modificarea Codului Fiscal, TVA-ul va fi de 5% pentru orice achiziție de locuință care îndeplinește următoarele condiții:

  • Prețul maxim al locuinței, inclusiv a terenului aferent, să nu depășească 450.000 euro
  • Suprafața maximă utilă să nu depășească 120 mp

Practic, au fost eliminate două condiții existente anterior, cea care impunea o suprafață de maxim 250 mp teren aferentă locuinței și cea care restrictiona o persoană sau familie să achiziționeze o singură locuință cu tva redus de 5%.

Diferența era una semnificativă – pentru același apartament de 95.000 euro fără TVA trebuia să plătești de fapt 99.750 euro dacă tu sau soțul (soția) nu aveați deja un alt apartament sau o altă casă achiziționată cu 5% TVA, sau 113.050 euro în cazul în care deja aveați una achiziționată anterior.

Din păcate, nu a fost inclusă și o modificare cerută de dezvoltatori și anume creșterea pragului până la care se aplică facilitatea de 5% la o valoare care să poată permite achiziționarea și apartamentelor noi cu 3 camere în zone centrale sau semi-centrale. Momentan, cu un prag de 450.000 lei (aproximativ 95.000 euro), facilitatea se aplică în realitate în special apartamentelor noi de 2 camere și studiourilor, cel puțin în București în zonele cu potențial de investiție.

Textul din Codul Fiscal: “3. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2 , exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele 12 definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.”