STUDIU OLX – De la intenție la achiziție: cât durează procesul de căutare a unei locuințe.

STUDIU OLX – De la intenție la achiziție: cât durează procesul de căutare a unei locuințe.

Pentru mulți dintre români, experiența nu este în conformitate cu așteptările inițiale

In Romania, de la intentie si pana la decizia de achizitie a unei locuinte trec in medie circa 100 de zile, in contextul in care potentialii cumparatori tind sa isi aloce acest timp pentru identificarea proprietatii potrivite. Un studiu pe aceasta tema realizat de OLX Imobiliare, arata, de asemenea, ca cei mai multi romani desi declara ca stiau la ce sa se astepte atunci cand au inceput sa caute o locuinta, au ajuns sa vada peste 10 locuinte fara sa o gaseasca pe cea dorita. Problema este data de diferenta dintre asteptari si realitate.

Aproape jumatate dintre romanii (47%) inclusi in studiul “De la intentie la achizitia unei locuinte”, realizat de catre OLX Imobiliare, au vazut deja peste 10 posibile locuinte, fara a lua decizia de achizitie, in timp ce 22% dintre acestia nu au vizionat niciuna, desi se afla in pline cautari. Intrebati care este diferenta dintre asteptari si realitate atunci cand vine vorba despre cautarea unei locuinte, jumatate dintre respondenti au declarat ca procesul de achizitie a decurs asa cum se asteptau (50%), 36% dintre acestia sunt mai nemultumiti, iar 14% – mai multumiti decat se asteptau.

In ceea ce priveste nivelul de satisfactie in legatura cu perioada de cand isi cauta o locuinta, respondentii au declarat ca, pe o scara de la 1 la 10, se pozitioneaza astfel:

 • In cazul celor care cauta de mai putin de o luna – 6,63
 • In cazul celor care cauta de 1-6 luni – 5,80
 • In cazul celor care cauta de 7-12 luni – 6,17
 • In cazul celor care cauta de 13-24 luni – 6,05
 • In cazul celor care cauta de peste 2 ani – 5,25

 

Barbatii sunt mai multumiti decat femeile de felul in care decurge acest proces – barbatii au declarat ca nivelul de satisfactie este de 6,24 pe o scara de la 1 la 10, in timp ce femeile au notat cu 5,63. Persoanele care cauta o locuinta de unele singure au spus ca nivelul de satisfactie este de 5,98 pe o scara de la 1 la 10, in timp ce persoanele care cauta impreuna cu partenerul – de 6,10.

Procesul de cautare a inceput de mai putin de o luna pentru 21%, de 1-6 luni pentru 39% dintre respondenti, de 7-12 luni pentru 15%, de 13-24 luni pentru 11%si de peste doi ani pentru 14%.

Cele mai amintite aspecte negative intalnite pe parcursul cautarii unui apartament sunt, in ordinea importantei, urmatoarele:

 1. “preturile sunt mai mari decat ma asteptam”
 2. “proprietatile bune dispar repede de pe piata”
 3. “unele oferte se repeta”
 4. “mi-am dat seama ca bugetul meu nu va fi suficient pentru ce imi doresc”
 5. “tot procesul dureaza mai mult decat ma asteptam”
 6. “uneori proprietatea nu corespunde intocmai cu anuntul”.

“Studiul ne confirma faptul ca pentru multi dintre romanii care isi cauta o proprietate, procesul este unul indelungat si ca, in multe cazuri, experienta nu este in conformitate cu asteptarile initiale”, a declarat Mihai Sava, real estate business manager OLX Group.

Studiul a fost derulat pe parcursul lunilor martie si aprilie 2019, pe OLX.ro si a implicat 1.064 respondenti, barbati si femei, cu varste de peste 18 ani, din diferite zone ale Romaniei.

Dintre respondenti, 61% stau in propria locuinta (nivelul de satisfactie – 5,99 pe o scara de la 1 la 10), 21% in chirie (nivelul de satisfactie – 5,80 pe o scara de la 1 la 10), iar 14% cu parintii, familia sau alti membri ai familiei (nivelul de satisfactie – 6,46 pe o scara de la 1 la 10).

Intrebati daca au mai facut achizitii de locuinte, 43% dintre romanii inclusi in studiu au declarat ca se afla la prima achizitie, 34% la a doua, iar 22% dintre acestia au spus ca au achizitionat mai multe locuinte pana acum. Aproape 60% dintre respondenti intentioneaza sa achizitioneze o locuinta impreuna cu partenerul de viata, iar 34% – singuri.

SURSA: https://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/240490/olx-de-la-intentie-la-achizitie-cat-dureaza-procesul-de-cautare-a-unei-locuinte.html